CET6 2020年7月 第1套 · 听力
- 00:00:38 - Section A · 第 1 篇 · 1–4 题
- 00:03:54 - Section A · 第 2 篇 · 5–8 题
- 00:07:52 - Section B · 第 1 篇 · 9–11 题
- 00:10:55 - Section B · 第 2 篇 · 12–15 题
- 00:14:41 - Section C · 第 1 篇 · 16–18 题
- 00:18:46 - Section C · 第 2 篇 · 19–21 题
- 00:22:47 - Section C · 第 3 篇 · 22–25 题
- 原页面:https://english-exam.lazynote.cn/cet6/sections/listening/2020-07-1/
- 音频包含开场说明;第一个正式分段从 00:38 开始。
Transcript
Questions 1–4
1 M: Tonight, we have a very special guest. Mrs Anna Sanchez is a three-time Olympic champion and author of the new book To the Edge. Mrs Sanchez, thank you for joining us.
2 W: Thank you for having me.
3 M: Let’s start with your book. What does the title To the Edge mean? What are you referring to?
4 W: The book is about how science and technology have helped push humans to the edge of their physical abilities. I argue that in the past 20 years we’ve had the best athletes the world has ever seen.
5 M: But is this a fair comparison? How do you know how, say, a football player from 50 years ago would compare to one today?
6 W: Well, you are right. That comparison would be perhaps impossible to make. But the point is more about our knowledge today of human biochemistry, nutrition and mechanics. I believe that while our bodies have not changed in thousands of years, what has changed is the scientific knowledge. This has allowed athletes to push the limits of what was previously thought possible.
7 M: That’s interesting. Please tell us more about these perceived limits.
8 W: The world has seen sports records being broken that could only be broken with the aid of technology, whether this be the speed of a tennis serve or the fastest time in a 100-meter dash or 200-meter swimming race.
9 M: Is there any concern that technology is giving some athletes an unfair advantage over others?
10 W: That is an interesting question and one that has to be considered very carefully. Skis, for example, went from being made of wood to a metal alloy, which allows for better control and faster speed. There is no stopping technological progress. But, as I said, each situation should be considered carefully on a case-by-case basis.
Questions 5–8
1 W: I’ve worked in international trade all my life. My father did so too before me. So I guess you could say it runs in the family.
2 M: What products have you worked with?
3 W: All sorts, really. I’ve imported textiles, machinery, toys, solar panels, all kinds of things over the years. Trends and demand come and go. So one needs to be very flexible to succeed in this industry.
4 M: I see. What goods are you trading now?
5 W: I now import furniture from China into Italy and foods from Italy into China. I even use the same container. It’s a very efficient way of conducting trade.
6 M: The same container? You mean you own a 40-foot cargo container?
7 W: Yeah. that’s right. I have a warehouse in Genova, Italy and another in Shanghai. I source mid-century modern furniture from different factories in China. It’s very good value for money. I collect it all in my warehouse and then dispatch it to my other warehouse in Italy. Over there I do the same, but with Italian foods instead of furniture, things like pasta, cheese, wine, chocolates. And I send all that to my warehouse in China in the same freight container I use for the furniture.
8 M: So I presume you sell both lines of products wholesale in each respective country.
9 W: Of course. I possess a network of clients and partners in both countries. That’s the main benefit of having done this for so long. I’ve made great business contacts over time.
10 M: How many times do you ship?
11 W: I did 12 shipments last year, 18 this year, and I hope to grow to around 25 next year. That’s both ways, there and back again. Demand for authentic Italian food in China is growing rapidly. And similarly, sales of affordable, yet stylish wooden furniture are also increasing in Italy. Furniture is marginally more profitable, mostly because it enjoys lower customs duties.
Questions 9–11
1 “Too many people view their jobs as a five-day prison from which they are paroled every Friday,” says Joel Goodman, founder of the Humour Project, a humour consulting group in Saratoga Springs, New York. Humour unlocks the office prison because it lets adults bring some of their childlike spirit to the job.
2 According to Howard Pollio, professor of psychology at the University of Tennessee, Knoxville, an office with humour breaks is an office with satisfied and productive employees. Pollio conducted a study that proved humour can help workers excel at routine production tasks. Employees perform better when they have fun.
3 In large corporations with a hierarchy of power, there is often no outlet for stress. “Every company needs underground ways of poking fun at the organization,” says Lynn N. Mark, a speaker on workplace humour for St. Mary’s Health Centre in St. Louis.
4 Kodak’s Rochester, New York branch discovered a way for its 20,000 employees to uncork their bottled-up resentments. Their 1,000-square-foot Humour Room features a toy store. Among the room’s many stress-reducing gadgets, the main attraction is a boss doll with detachable arms and legs. Employees can take the doll apart as long as they put its arms and legs back in place.
5 Sandy Cohen, owner of a graphic print production business, created the Quote Board to document the bizarre phrases people say when under strict deadlines. “When you’re under stress, you say stupid things,” says Cohen. “Now we just look at each other and say, that’s one for the Quote Board.”
Questions 12–15
1 Public interest was aroused by the latest discovery of a changed gene in obese mice. The news was made known by Rockefeller University geneticist Jeffrey Friedman. The researchers believe this gene influences development of a hormone that tells the organism how fat or full it is. Those with the changed gene may not sense when they have eaten enough or if they have sufficient fatty tissue, and thus can’t tell when to stop eating.
2 The researchers also reported finding a gene nearly identical to the mouse obesity gene in humans. The operation of this gene in humans has not yet been demonstrated, however. Still, professionals like University of Vermont psychologist Esther Rothblum reacted enthusiastically: “This research indicates that people really are born with a tendency to have a certain weight, just as they are to have a particular skin color or height.”
3 Actually, behavioral geneticists believe that less than half of the total weight variation is programmed in the genes, while height is almost entirely genetically determined.
4 Whatever role genes play, Americans are getting fatter. A survey by the Center for Disease Control found that obesity has increased greatly over the last 10 years. Such rapid change underlines the role of environmental factors, like the abundance of rich foods, in Americans’ overeating.
5 The Center for Disease Control has also found that teens are far less physically active than they were even a decade ago. Accepting that weight is predetermined can relieve guilt for overweight people. But people’s belief that they cannot control their weight can itself contribute to obesity.
Questions 16–18
1 Qualities of a relationship, such as openness, compassion, and mental stimulation are of concern to most of us regardless of sex, but—judging from the questionnaire response—they are more important to women than to men.
2 Asked to consider the ingredients of close friendship, women rated these qualities above all others. Men assigned a lower priority to them in favor of similarity in interests, selected by 77% of men, and responsiveness in a crisis, chosen by 61% male respondents. Mental stimulation, ranked third in popularity by men as well as women, was the only area of overlap. Among men, only 28% named openness as an important quality; caring was picked by just 23%.
3 It is evident by their selections that when women speak of close friendships they are referring to emotional factors, while men emphasize the pleasure they find in a friend’s company. That is, when a man speaks of “a friend” he is likely to be talking about someone he does things with—a teammate, a fellow hobbyist, a drinking buddy. These activities are the fabric of the friendship; it is a “doing” relationship in which similarity in interests is the key bond. This factor was a consideration of less than 11% of women. Women opt for a warm, emotional atmosphere where communication flows freely; activity is mere background.
4 Lastly, men, as we have seen, have serious questions about each other’s loyalty. Perhaps this is why they placed such strong emphasis on responsiveness in a crisis—“someone I can call on for help.” Women, as their testimonies indicate, are generally more secure with each other and consequently are more likely to treat this issue lightly. In follow-up interviews this was confirmed numerous times as woman after woman indicated that “being there when needed was taken for granted.”
5 As for the hazards of friendship, more than a few relationships have been shattered because of cutthroat competition and feelings of betrayal. This applies to both men and women, but unequally. In comparison, nearly twice as many men complained about these issues as women. Further, while competition and betrayal are the main thorns to female friendship, men are plagued in almost equal amounts by two additional issues: lack of frankness and a fear of appearing unmanly. Obviously, for a man, a good friendship is hard to find.
Questions 19–21
1 The partial skeletons of more than 20 dinosaurs and the scattered bones of about 300 more have been discovered in Utah and Colorado at what is now the Dinosaur National Monument. Many of the best specimens may be seen today at museums of natural history in the larger cities of the United States and Canada. This dinosaur pit is the largest and best preserved deposit of dinosaurs known today.
2 Many people get the idea from the mass of bones in the pit wall that some disaster such as a volcanic explosion or a sudden flood killed a whole herd of dinosaurs in this area. This could have happened but it probably did not.
3 The main reasons for thinking otherwise are the scattered bones and the thickness of the deposit.
4 In other deposits where the animals were thought to have died together, the skeletons were usually complete and often all the bones were in their proper places. Rounded pieces of fossil bone have been found here. These fragments got their smooth round shape by rolling along the stream bottom.
5 In a mass killing, the bones would have been left on the stream or lake bottom together at the same level. But in this deposit, the bones occur throughout a zone of sandstone about 12 feet thick.
6 The mixture of swamp dwellers and dry-land types also seems to indicate that the deposit is a mixture from different places.
7 The pit area is a large dinosaur graveyard, not a place where they died. Most of the remains probably floated down an eastward flowing river until they were left on a shallow sandbar. Some of them may have come from far-away dry-land areas to the west. Perhaps they drowned trying to cross a small stream or were washed away during floods. Some of the swamp dwellers may have got stuck in the very sandbar that became their grave; others may have floated for miles before being stranded.
8 Even today similar events take place. When floods come in the spring, sheep, cattle and deer are often trapped by rising waters and often drown. Their dead bodies float downstream until the flood recedes and leaves them stranded on a bar or shore where they lie, half buried in the sand, until they decay. Early travelers on the Missouri river reported that shores and bars were often lined with the decaying bodies of buffalo that had died during spring floods.
Questions 22–25
1 I would like particularly to talk about the need to develop a new style of aging in our own society.
2 Young people in this country have been accused of not caring for their parents the way they would have in the old country. And this is true. But it is also true that old people have been influenced by an American ideal of independence and autonomy. So we live alone, perhaps on the verge of starvation, in time without friends, but we are independent.
3 This standard American style has been forced on every ethnic group, although there are many groups for whom the ideal is not practical. It is a poor ideal and pursuing it does a great deal of harm. This ideal of independence also contains a tremendous amount of unselfishness.
4 In talking to today’s young mothers. I have asked them what kind of grandmothers they think they are going to be. I hear devoted, loving mothers say that when they are through raising their children, they have no intention of becoming grandmothers. They are astonished to hear that in most of the world throughout most of its history, families have been three- or four-generation families, living under the same roof.
5 We have over-emphasized the small family unit—father, mother, small children. We think it is wonderful if grandma and grandpa, if they’re still alive, can live alone. We have reached the point where we think the only thing we can do for our children is to stay out of their way and the only thing we can do for our daughter-in-law is to see as little of her as possible.
6 Old people’s nursing homes, even the best run, are filled with older people who believe the only thing they can do for their children is to look cheerful when they come to visit. So in the end, older people have to devote all their energies to “not being a burden”.
7 We are beginning to see what a tremendous price we’ve paid for our emphasis on independence and autonomy. We’ve isolated old people and we’ve cut off the children from their grandparents.
8 One of the reasons we have as bad a generation gap today as we do is that grandparents have stepped out. Young people are being deprived of the thing they need most—perspective, to know why their parents behave so peculiarly and why their grandparents say the things they do.
Questions, Answers & Analysis
Section A · Long Conversations
1. What do we learn about Anna Sanchez?
- A. She is a great athlete.
- B. She is a famed speaker.
- C. She is a famous scientist.
- D. She is a noted inventor.
Answer: A — She is a great athlete.
Mrs Anna Sanchez is a three-time Olympic champion and author of the new book To the Edge.
Analysis
Paraphrase
- a three-time Olympic champion ↔ a great athlete
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
2. What is the woman’s book mainly about?
- A. How knowledge of human biochemistry has been evolving.
- B. How nutrition helps athletes’ performance in competitions.
- C. How scientific training enables athletes to set new records.
- D. How technology has helped athletes to scale new heights.
Answer: D — How technology has helped athletes to scale new heights.
The book is about how science and technology have helped push humans to the edge of their physical abilities.
Analysis
Paraphrase
- science and technology have helped push humans to the edge of their physical abilities ↔ technology has helped athletes to scale new heights
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
3. What has changed in the past thousands of years?
- A. Our physical structures.
- B. Our scientific knowledge.
- C. Our biochemical process.
- D. Our concept of nutrition.
Answer: B — Our scientific knowledge.
I believe that while our bodies have not changed in thousands of years, what has changed is the scientific knowledge.
Analysis
Paraphrase
- what has changed is the scientific knowledge ↔ Our scientific knowledge.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
4. What is the man’s concern about the use of technology in sports competitions?
- A. It may increase the expenses of sports competitions.
- B. It may lead to athletes’ over-reliance on equipment.
- C. It may give an unfair advantage to some athletes.
- D. It may change the nature of sports competitions.
Answer: C — It may give an unfair advantage to some athletes.
Is there any concern that technology is giving some athletes an unfair advantage over others?
Analysis
Paraphrase
- technology is giving some athletes an unfair advantage over others ↔ It may give an unfair advantage to some athletes
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
5. What does the woman think is required to be successful in international trade?
- A. Experience.
- B. Flexibility.
- C. Family background.
- D. Business connections.
Answer: B — Flexibility.
Trends and demand come and go. So one needs to be very flexible to succeed in this industry.
Analysis
Paraphrase
- one needs to be very flexible ↔ Flexibility.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
6. What does the woman say is special about her way of doing trade?
- A. Buying directly from factories.
- B. Shipping goods in bulk by sea.
- C. Having partners in many parts of the world.
- D. Using the same container back and forth.
Answer: D — Using the same container back and forth.
I now import furniture from China into Italy and foods from Italy into China. I even use the same container. It’s a very efficient way of conducting trade.
Analysis
Paraphrase
- I even use the same container ↔ Using the same container back and forth.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
7. What does the woman have in both Italy and China?
- A. Warehouses.
- B. Factories.
- C. Investors.
- D. Retailers.
Answer: A — Warehouses.
I have a warehouse in Genova, Italy and another in Shanghai.
Analysis
Paraphrase
- a warehouse in Genova, Italy and another in Shanghai ↔ Warehouses.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
8. What does the woman say makes furniture marginally more profitable?
- A. Trendy style.
- B. Unique design.
- C. Lower import duties.
- D. Lower shipping costs.
Answer: C — Lower import duties.
Furniture is marginally more profitable, mostly because it enjoys lower customs duties.
Analysis
Paraphrase
- lower customs duties ↔ Lower import duties.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
Section B · Passages
9. What does the passage say about humour in the workplace?
- A. It helps employees to reduce their stress.
- B. It prevents employees from feeling bored.
- C. It strengthens harmony among employees.
- D. It helps employees to view things positively.
Answer: A — It helps employees to reduce their stress.
Humour unlocks the office prison because it lets adults bring some of their childlike spirit to the job.
Analysis
Paraphrase
- Humour unlocks the office prison ↔ reduce their stress
- there is often no outlet for stress ↔ reduce their stress
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
10. What does the study by Howard Pollio show?
- A. Weekends are conducive to reducing stress.
- B. Humor is vital to interpersonal relationships.
- C. All workers experience some emotional stress.
- D. Humor can help workers excel at routine tasks.
Answer: D — Humor can help workers excel at routine tasks.
Pollio conducted a study that proved humour can help workers excel at routine production tasks.
Analysis
Paraphrase
- humour can help workers excel at routine production tasks ↔ Humour can help workers excel at routine tasks
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
11. What can Kodak’s employees do in the Humour Room?
- A. Smash the toys to release their bottled-up resentments.
- B. Take the boss doll apart as long as they reassemble it.
- C. Design and install stress-reducing gadgets.
- D. Strike at the boss doll as hard as they like.
Answer: B — Take the boss doll apart as long as they reassemble it.
Employees can take the doll apart as long as they put its arms and legs back in place.
Analysis
Paraphrase
- take the doll apart ↔ Take the boss doll apart
- as long as they put its arms and legs back in place ↔ as long as they reassemble it
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
12. What does the speaker say has aroused public interest?
- A. The recent finding of a changed gene in obese mice.
- B. A breakthrough in understanding gene modification.
- C. A newly discovered way for people to lose weight.
- D. The self-repairing ability of a gene in obese mice.
Answer: A — The recent finding of a changed gene in obese mice.
Public interest was aroused by the latest discovery of a changed gene in obese mice.
Analysis
Paraphrase
- the latest discovery of a changed gene in obese mice ↔ The recent finding of a changed gene in obese mice.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
13. What do we learn about the changed gene?
- A. It renders an organism unable to fight diseases.
- B. It prevents the mice’s fatty tissues from growing.
- C. It helps organisms adapt to environmental changes.
- D. It renders mice unable to sense when to stop eating.
Answer: D — It renders mice unable to sense when to stop eating.
Those with the changed gene may not sense when they have eaten enough or if they have sufficient fatty tissue, and thus can’t tell when to stop eating.
Analysis
Paraphrase
- can’t tell when to stop eating ↔ It renders mice unable to sense when to stop eating.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
14. What does University of Vermont psychologist Esther Rothblum say?
- A. Human beings have more obesity genes than most mice do.
- B. Half of a person’s total weight variation can be controlled.
- C. People are born with a tendency to have a certain weight.
- D. The function of the obesity genes is yet to be explored.
Answer: C — People are born with a tendency to have a certain weight.
“This research indicates that people really are born with a tendency to have a certain weight, just as they are to have a particular skin color or height.”
Analysis
Paraphrase
- people really are born with a tendency to have a certain weight ↔ People are born with a tendency to have a certain weight.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
15. What accounts for Americans’ obesity according to a survey by the Center for Disease Control?
- A. The worsening of natural environment.
- B. The abundant provision of rich foods.
- C. The accelerated pace of present-day life.
- D. The adverse impact of the food industry.
Answer: B — The abundant provision of rich foods.
Such rapid change underlines the role of environmental factors, like the abundance of rich foods, in Americans’ overeating.
Analysis
Paraphrase
- the abundance of rich foods ↔ The abundant provision of rich foods.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
Section C · Lectures
16. What quality do men value most concerning friendship, according to a questionnaire response?
- A. Similarity in interests.
- B. Mental stimulation.
- C. Openness.
- D. Compassion.
Answer: A — Similarity in interests.
Men assigned a lower priority to them in favor of similarity in interests, selected by 77% of men, and responsiveness in a crisis, chosen by 61% male respondents.
Analysis
Paraphrase
- in favor of similarity in interests, selected by 77% of men ↔ Similarity in interests.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
17. What do women refer to when speaking of close friendships?
- A. The willingness to offer timely help.
- B. The joy found in each other’s company.
- C. Personal bonds.
- D. Emotional factors.
Answer: D — Emotional factors.
It is evident by their selections that when women speak of close friendships they are referring to emotional factors, while men emphasize the pleasure they find in a friend’s company.
Analysis
Paraphrase
- they are referring to emotional factors ↔ Emotional factors.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
18. What may threaten a friendship for both men and women?
- A. Failure to keep a promise.
- B. Lack of frankness.
- C. Feelings of betrayal.
- D. Loss of contact.
Answer: C — Feelings of betrayal.
As for the hazards of friendship, more than a few relationships have been shattered because of cutthroat competition and feelings of betrayal. This applies to both men and women, but unequally.
Analysis
Paraphrase
- feelings of betrayal ↔ Feelings of betrayal.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
19. Where can many of the best dinosaur specimens be found in North America?
- A. Along the low-lying Colorado River.
- B. At the Dinosaur National Monument.
- C. Along the border of the U.S. and Canada.
- D. At museums of natural history in large cities.
Answer: D — At museums of natural history in large cities.
Many of the best specimens may be seen today at museums of natural history in the larger cities of the United States and Canada.
Analysis
Paraphrase
- at museums of natural history in the larger cities of the United States and Canada ↔ At museums of natural history in large cities
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
20. What occurs to many people when they see the massive bones in the pit wall?
- A. Volcanic explosions could bring whole animal species to extinction.
- B. Some natural disaster killed a whole herd of dinosaurs in the area.
- C. The pit should be carefully preserved for the study of dinosaurs.
- D. The whole region must have been struck by a devastating flood.
Answer: B — Some natural disaster killed a whole herd of dinosaurs in the area.
Many people get the idea from the mass of bones in the pit wall that some disaster such as a volcanic explosion or a sudden flood killed a whole herd of dinosaurs in this area.
Analysis
Paraphrase
- some disaster such as a volcanic explosion or a sudden flood ↔ Some natural disaster
- killed a whole herd of dinosaurs in this area ↔ killed a whole herd of dinosaurs in the area
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
21. What does the speaker suggest about the large number of dinosaur bones found in the pit?
- A. They floated down an eastward flowing river.
- B. They lay buried deep in the sand for millions of years.
- C. They were skeletons of dinosaurs inhabiting the locality.
- D. They were remains of dinosaurs killed in a volcanic explosion.
Answer: A — They floated down an eastward flowing river.
The pit area is a large dinosaur graveyard, not a place where they died. Most of the remains probably floated down an eastward flowing river until they were left on a shallow sandbar.
Analysis
Paraphrase
- Most of the remains probably floated down an eastward flowing river ↔ They floated down an eastward flowing river.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
22. What have young Americans been accused of?
- A. Indulging in seeking leisure and material comfort.
- B. Attaching too much importance to independence.
- C. Failing to care for parents in the traditional way.
- D. Leaving their parents on the verge of starvation.
Answer: C — Failing to care for parents in the traditional way.
Young people in this country have been accused of not caring for their parents the way they would have in the old country. And this is true.
Analysis
Paraphrase
- not caring for their parents the way they would have in the old country ↔ Failing to care for parents in the traditional way
Why the other options are wrong
- B.
- A.
- D.
23. What does the speaker say about old people in the United States?
- A. They have great difficulty living by themselves.
- B. They have little hope of getting any family care.
- C. They have fond memories of their good old days.
- D. They have a sense of independence and autonomy.
Answer: D — They have a sense of independence and autonomy.
But it is also true that old people have been influenced by an American ideal of independence and autonomy. So we live alone, perhaps on the verge of starvation, in time without friends, but we are independent.
Analysis
Paraphrase
- we are independent ↔ a sense of independence and autonomy
- influenced by an American ideal of independence and autonomy ↔ have a sense of independence and autonomy
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
24. What is astonishing to the young mothers interviewed by the speaker?
- A. People in many parts of the world preferred small-sized families.
- B. There have been extended families in most parts of the world.
- C. Many elderly people were unwilling to take care of their grandchildren.
- D. So many young Americans refused to live together with their parents.
Answer: B — There have been extended families in most parts of the world.
They are astonished to hear that in most of the world throughout most of its history, families have been three- or four-generation families, living under the same roof.
Analysis
Paraphrase
- families have been three- or four-generation families, living under the same roof ↔ There have been extended families
- in most of the world throughout most of its history ↔ in most parts of the world
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
25. What does the speaker say older people try their best to do?
- A. Leave their younger generations alone.
- B. Avoid being a burden to their children.
- C. Stay healthy by engaging in joyful activities.
- D. View things from their children’s perspective.
Answer: B — Avoid being a burden to their children.
So in the end, older people have to devote all their energies to “not being a burden”.
Analysis
Paraphrase
- devote all their energies to “not being a burden” ↔ Avoid being a burden to their children
- the only thing they can do for their children ↔ to their children
Why the other options are wrong
-
A.
-
C.
-
D.
-
Source: Lazynote listening page
-
Chinese text is stored as Obsidian comments (“).